Angrvadil

Fra heimskringla.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Velg språk Norrønt Islandsk Norsk Dansk Svensk Færøysk
Denne teksten finnes på følgende språk ► Norsk.gif


ANGRVADIL

Sagaene om Torstein Vikingsson & Fridtjov den frøkne

Utgivers omtale


ANGRVADIL
Sagaene om Torstein Vikingsson og
Fridtjov den frøkne

Saga Bok, 2012
144 sider, innbundet
Pris: NOK 329,-
ISBN: 978-82-91640-58-7
Oversatt av Edvard Eikill
Illustrasjoner av Erik Evensen
Passer for ungdom/voksne

Instantly I was lifted into huge regions of northern sky. I desired with almost sickening intensity something never to be described — C. S. Lewis (Narnia-serien)


Sitatet over beskriver den kjente forfatterens første møte med sagahelten Fridtjov, som har overlevd århundrene i en skikkelse som blander Askeladden og Tolkiens Aragorn, mytenes tapre ridder og den maskerte norrøne guden Odin.

Fortellingen har sitt opphav i fornaldersagaene — en del av sagalitteraturen som ofte preges av fantastiske og overnaturlige elementer. To av de mest storslåtte fortellingene er sagaene om Torstein Vikingsson og Fridtjov den frøkne — barn og barnebarn av den edle og vise krigeren Viking. De er klassiske helteskikkelser som lever i en mytisk tid — hvor mot og vennskap, kampen mellom det gode og det onde, og den uovervinnelige kjærligheten står i sentrum.


KULTURSKATT

Den anerkjente professoren i Anglo-lslandske studier ved University of Leeds, Andrew Wawn, skriver i sitt forord at Fridtjov-sagaen var en av de hyppigst oversatte sagaskriftene. Fridtjov selv og hans kvinnelige motpart Ingebjørg ble sett som forbilder for unge i det victorianske skoleverket på 1800-tallet, ikke minst dronning Victoria selv.

Kunstnere, politikere og andre har latt seg inspirere av fortellingene i denne boken, fra C.S. Lewis som sa han «lot seg hensette» av de magiske stemningene i fortellingen, til keiser Wilhelm II som lot seg inspirere slik at han liksågodt reiste statuer av både Fridtjov og kong Bele ved Sognefjorden. Vår egen Roald Amundsen noterte i sitt eksemplar av sagaverket: «Denne bok har fulgt meg på mine mange reiser».

Saga Bok