Billeder fra Fluberget

Billedarkiv

Billeder fra Norge

Fluberget
(Stavanger Kommune, Rogaland)

Fluberget

Fluberget på Revheim er det største helleristningsfeltet på Nord-Jæren og i Sør-Rogaland. Det ligger vest i Stavanger kommune, på Hestnes ved Hafrsfjord. Feltet ble utviklet over lang tid og har trolig vært et religiøst samlingssted. Helleristningene ble oppdaget i 1879. Det er i dag synlig 170 figurer og 80 groper. Ristningene finnes i flere felt på den sørvendte bergveggen og oppe på berget mot nord. Det er flest figurer i søkket midt på bergets sørside, som kalles "SoIalteret". Det antas at Fluberget var hovedkultsted for hele området, hvor mennesker kunne møtes ved religiøse høytider, som for eksempel ved solverv. I Revheimsmyra, 200 m sørøst for Fluberget, ble det i 1894 funnet to lurer av bronse. De kan ha vært brukt under seremonier ved Fluberget før de ble ofret i myra. Lurene er godt bevart og kan spilles pâ den dag i dag. Bronselurene fra Revheimsmyra er nâ utstilt på Arkeologisk museum i Stavanger.

Koordinater til Fluberget