Den hellige biskop Torlaks jærtegnsbog

Den hellige biskop Torlaks jærtegnsbog[1]

Jarteinabók Þorláks frá 1199

på dansk ved

Jesper Lauridsen

Tekstgrundlaget for denne oversættelse er Hið íslenska bókmenntafélag: Biskupa sögur, København, 1858

Den hellige biskop Torlak

Note:

1. Torlak Torhallson (f. 1133) beklædte bispeembedet på Skålholt fra 1178 til sin død 23. december 1193. Han blev helligkåret på Altinget i 1198, og på Altinget i 1199 foranstaltede hans efterfølger, biskop Paul Jonson, højtlæsning af en række mirakler, som blev tilskrevet forgængeren. Den jærtegnssamling, som er oversat her, findes overleveret i håndskriftet AM 645 fra første halvdel af 1200-tallet. I AM 645 mangler dog begyndelsen af jærtegn nr. 1, som i stedet er taget fra 1600-tals håndskriftet AM 379. Indholdet kan ikke være fuldstændig identisk med det, som blev læst op på Altinget, da der i jærtegnene 41 og 42 henvises til netop denne begivenhed.