FJ-Litteraturhist.Bd.1 - Bjarne skald

§ 7 Islandske skjalde

C. Fyrsteskjalde.

Bjarne skald

Den ene af Olaf Tryggvasons skjalde kaldes i Skáldatal Bjarne skald (A) eller Bjarne gullbras. (B). Den sidste anføres også der som Kalfr Arnasons digter, og det vides, at han som ung mand var hos Kalfr vinteren 1050-1; der kan således ikke være tale om, at det er ham, der digtede om kong Olaf, når vi da ikke går ud fra, at han har digtet et arvekvad om ham. Det, som taler imod, at de skulde være identiske, er for det første, at der i det ene håndskrift af Skt. kun står skald; man skulde tro, at en afskriver (B) ved fejltagelse havde tilføjet gullbrá. For det andet kender vi en digter Bjarne fra Rekstefja (v. 34), der sidestilles med Hallfreðr som Olafs skjald; man har forlængst formodet, at denne Bjarne var identisk med den, som i Íslendingadrápa (v. 16) siges at have slynget et drikkehorn i ansigtet på Hakon jarl, og han kaldes der netop ása ölbeinir, d. e. skjald. Grunden til dette voldsomme sammenstød vides ikke, men det er let at forstå, at denne Bjarne bag efter har sluttet sig til kong Olaf og digtet om ham. Der kan således næppe være tvivl om Bjarnes levetid. Af hans vers haves næppe noget, ti jeg antager med J. Sigurðsson (1), at intet af de tre vers, som i Wb (og Laufásedda) tillægges en Bjarni a. s., kan være af denne Bjarne. I Laufásedda (AM 743, 4°) findes to linjer af en Bjarne, men det forekommer mig, at de må være at henføre til den anden og yngre digter af dette navn (2).

1) Sn.-E. III, 498.
2) Versene findes Skj. digtn. B I, 523.