Hans Reynolds biografi

Fra heimskringla.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Velg språk Norrønt Islandsk Norsk Dansk Svensk Færøysk
Denne teksten finnes på følgende språk ► Norsk.gif


Biografisk oversigt

Hans Reynolds
(1876 - 1933)


Hans Reynolds (1876 - 1933) var journalist, skribent, folketaler, lyriker og statsstipendiat. Han huskes for sine viser og dikt fra hjembyen Porsgrunn, blant annet Porsgrunnssangen.

Han tok middelskoleeksamen i 1892, og dro deretter til sjøs. Senere arbeidet han som journalist i Varden, i Vestfold i Sandefjord og i Porsgrunds Tidende, hvor han også var den første redaktøren, i 1899. Senere skrev han i flere år for Norske Intelligenssedler.

Reynolds debuterte som lyriker med "Sange og stemninger" (1899), og ga ut i alt fire diktsamlinger. Etter hvert forlot han journalistyrket og levde som fri forfatter og foredragsholder, fra 1919 som statsstipendiat. Reynolds besøkte tidligere norske områder (Island, Grønland, Færøyene) og ga ut reiseskildringer derfra under fellestittelen "Hjaa gamalt norskt folk". Han var også engasjert i Grønlandssaken, i norrønt samhold og i målsaken. Han var i årene 1929-32 redaktør av tidsskriftet Norrøna (Tidsskrift fyr norrøn samvinna). Han fikk Melsomprisen i 1927.

Redigert fra norsk Wikipedia