Purkhuset

Færøske Folkesagn og Eventyr

Purkhuset

Oversat fra færøsk af
Anker Eli Petersen

Der havde været udbredt sygdom blandt fårene på Kunoy, og mange var døde. Mændene fra Kunoy satte derfor unge hunfår ud på et sted som kaldtes "norðuri í Dali", nord for selve Kunoy bygd. Der havde de bygget et lille hus, hvor de kunne spærre hunfårene inde om natten, så de ikke skulle stikke af. Der var altid to mænd hos fårene om natten.
   En aften mens de sad der oppe, lavede de grød til aftensmad. Mens den ene af dem stod og hældte op i potten, snakkede han om, hvad der mon ville ske, hvis noget så frygteligt kom, at de blev bange.
   Den anden bad ham om at holde op med den snak.
   Da de havde sat sig ved bordet for at spise, stak et hæsligt udseende væsen hovedet ind ad døren - det lignede mest af alt et hestehovede - og sagde: "Vil i se mit fjæs?"
   Den ene af mændene tog grødsleven og kastede i hovedet på trolden, som forsvandt fra døren med hvin og skrig.
   Mændene blev overmandet af frygt, og løb hvad remmer og tøj kunne holde tilbage til bygden.
   Dagen efter tog de op til dalen igen for at se til fårene. Da var der ingen hunfår tilbage, men hele huset var viklet ind i fåretarme. Siden dengang har man kaldt stedet for Purkhus.

Note:
Purka betyder: ungt hunfår.