Stednavne og førkristne kultsteder – Forord

Stednavne
og førkristne kultsteder

af Carsten Lyngdrup Madsen

Forord

Denne bog handler om (1) stednavne og (2) førkristne kultsteder i Norden. Gennem de seneste tyve år er der foregået massiv forskning indenfor begge disse områder. Stednavneforskere har fremlagt meget tunge argumenter for, at stednavne kan udnyttes som en reel kilde til forhistoriske forhold – ikke mindst når det gælder førkristen religion i Norden. Arkæologer har gennem efterhånden ganske mange år beskæftiget sig med spørgsmålet om førkristne kultsteder, men forskningen på dette område havde nærmest stået i stampe i årtier, da der omkring årtusindskiftet blev gjort et gennembrud. Flere bemærkelsesværdige fund blev gjort i Danmark og Sverige, som vanskeligt kunne tolkes som andet end spor fra førkristne kultsteder. Disse fund var epokegørende og har ændret forskernes syn på kultsteder. I de efterfølgende år fulgte flere fund nu også i Norge og på Island.

Udgangsspørgsmålet for denne bog er, om stednavne kan give os valid viden om førkristen religion i almindelighed og om førkristne kultsteder i særdeleshed. Bogens påstand er et ubetinget ja, stednavne kan kaste lys over både religion og kult, og stednavne kan udpege steder, hvor mennesker i førkristen tid har været samlede for at dyrke deres guder – kultsteder.

Bogen er delt op i to sektioner: første del handler om Danmark, Norge og Sverige og anden del om Island. I begge sektioner gennemgås først en række stednavne, som indeholder et gudenavn og dernæst en række stednavne, som indeholder betegnelsen for et kultsted – hov, hørg, vi, lund. Begge sektioner slutter med eksempler på arkæologiske resultater fra alle fire lande, udgravninger, hvor arkæologer mener at have afdækket førkristne kultsteder. Endelig er der i sektionen om Island fire kapitler, hvor der gås i dybden med en enkelt gruppe af navne. Her gennemgås alle islandske stednavne med hof enkeltvis, og hvor det er muligt, sammenholdes de med skriftlige kilder, mundtlige sagn og arkæologiske fund.

Carsten Lyngdrup Madsen