Udsigt over Indholdet Vafthrudnersmaal (FM)

Den ældre Edda

Oversat og forklaret ved
Finnur Magnusson

Udsigt over Indholdet af Vafthrudnersmaal.

I. Odins og Friggas Samtale, angaaende hans forehavende Reise (1-3). Hendes Afskedsönsker (4).

II. Odins Reise og Ankomst til Vafthrudners Hall (5). Jættens og Gangraads forelöbige Samtale (6-10).

III. Vafthrudner fremsætter Gaader for Odin under Navn af Gangraad, og denne besvarer dem. De handle om: Dagens Hest (11-12); Nattens Hest (13-14); Luft-Elven Irving, Grændseskjel mellem Guderne paa den ene, Jætter og Mennesker paa den anden Side (15-16); Valpladsen for Surturs og Asa-Gudernes Kamp (17-18); Væddemaal om Liv mod Liv mellem Jætten og Vandreren (19).

IV. Gangraad fremsætter Gaader for Vafthrudner, og denne besvarer dem. De handle om: Verdens Skabelse af Urjættens Ymers Krop (20-21); Solens og Maanens Herkomst (22-23) ; Nattens og Dagens Oprindelse (24-25); Vinterens og Sommerens Herkomst (26-27); de ældste chaotiske Jætter eller cosmogoniske Ur-kræfter (28-29); Örgelmers (den Urgamles) eller Ymers Oprindelse (30-31); Jætteslægtens Forplantelse (32-33); Bergelmers (den gamle Bjergbeboers) Redning fra den store Flod (34-35); Vindens Oprindelse (36-37); Niörds Herkomst fra Vanaheim (38-39); Einheriernes Forlystelser (40-41), om Guders og Jætters Runer — her maaskee Mysteriers hemmelige Lære, den fölgende nemlig, som handler om den Guderne, Menneskene og Verden forestaaende Skjæbne. — Her nævnes de ni Verdener, og de Afdödes Opholdsteder i Under-Verdenen (42-43); De förste Mennesker i den nye Verden, Liv og Livthraser (44-45): den nye Verdens Sol (46-47); De tre store Norner (48-49); de Guder som overleve Verdensbranden (50-51); Odins Fald og Vidars Hævn (52-53). Den störste Hemmelighed aabenbaret den döende Baldur af hans Fader Odin. Da Vafthrudner spörges derom, og kan ikke besvare Spörgsmaalet, erkjender han Odins Nærværelse og Overmagt i Visdom, og antyder sin forestaaende Död, som en Fölge af den forvovne Ordstrid.