Eddas naturhistoria - Förord

Johan Gustaf Hjalmar Kinberg

Eddas naturhistoria

Förord

Det var icke oväntadt, att SÄMUNDS EDDA skulle, från naturhistorisk synpunkt närmare betraktad, skänka mänga upplysningar om den natur, som omgaf nordens fornfolk, och särskildt om dess husdjur. Genom en granskning af Eddan i sådan riktning, hvarvid jag förnämligast begagnat SOPHUS BUGGES Norrœn Fornkvæði, Christiania 1867, och SVEND GRUNDTVIGS Sœmundar Edda, København 1874, har en rik skörd erhållits, af hvilken jag här velat meddela hufvudsakligen den del, som rör växter och djur.

För en framställning af detta slag är en i möjligaste måtto ordagrann öfversättning af texten nödvändig. Jag har försökt en sådan, men önskat tillika, så vidt mig var möjligt, bibehålla originalets skiftande former. En hvar, som i allmänhet intresserar sig för ämnet, finner sig säkert tillfredsstäld med Dr GÖDECKES vackra öfversättning, hvilken, likasom HORNS och HOLZMANNS, varit mig till mycket gagn. Citaterna gälla den nämnda textupplagan af GRUNDTVIG, som välvilligt stält den till mitt förfogande, hvadan jag efter densamma kan anföra de för ämnet vigtigare delarna äfven af grundtexten.

Eddas skildring om verldens uppkomst och slut har ofta blifvit framstäld och kan här till stor del förbigås.

____________