Et vers til afsked med Koldekind

Fra heimskringla.no
Hopp til: navigasjon, søk
Har du husket å støtte opp om ditt favoritt kulturprosjekt? → Bli en Heimskringla-venn og gi et bidrag til Heimskringla.no.

Velg språk Norrønt Islandsk Norsk Dansk Svensk Færøysk
Denne teksten finnes på følgende språk ► Original.gif Dansk.gif
Dansk.gif


Skjaldekvad


Þórir snepill[1] Ketilsson


Et vers til afsked med Koldekind[2]


oversat (gendigtet) af Jesper Lauridsen

Heimskringla.no

© 2017Tekstgrundlaget for denne oversættelse er Finnur Jónsson: Den norsk-islandske skjaldedigtning, 1912-1915


Her vil evigt Koldekind
— kølens driver! — blive,
mens vi raske rejser
— Rorpinds-Gaut! — herfra.Noter:

  1. Tilnavnet betyder lap eller måske øreflip.
  2. Landnamsbogen beretter om Tore Ketilson, som har bosat sig ved Koldekind (Kaldakinn) på Island. Han bryder sig imidlertid ikke om stedet og rejser derfra sammen med Gaut, som har tilnavnet Rorpind, fordi han med en sådan ved en tidligere lejlighed har dræbt anføreren for en fjendtlig vikingeflok. Tore kvæder dette vers, da de tager af sted. Episoden tidsfæstes til ca. 900.

HEIMSKRINGLA er et privat initiativ. Prosjektet mottar ikke noen form for offentlig støtte. Vi har kun utgifter og ingen faste inntekter. Kostnader til teknisk drift og utstyr bæres av privatpersoner. Alle økonomiske bidrag mottas derfor med stor takk. Ønsker du eller ditt foretak å støtte prosjektet økonomisk? Ta gjerne kontakt med oss, eller bruk vårt norske kontonummer 97105024499. Du kan også støtte oss via vårt Vipps-nummer 78431. For utenlandske bidrag bruk vårt IBAN-nummer NO6897105024499, med SWIFT-kode: DNBANOKK eller SEPA-kode: SKIANOBB. En kan også overføre penger til HEIMSKRINGLA via PayPal eller vippse via mobilen til 78431. Vi selger også fast annonseplass på venstre sidemeny til rimelig pris. Alle bidragsytere krediteres med navn for sine bidrag.