Grǫnlandiæ vetus chorographia

Grønlands gamle topografi efter kilderne

Særtryk af
«Meddelelser om Grönland»

Kjøbenhavn 1898

Tillægg til Finnur Jónssons: Grønlands gamle topografi efter kilderne.

Grænland horfir ï vtsudur. Syndst er Heriölfsnes, Enn Hvarfs-gnijpa næst firi vestann. þängad kom Eyrekur hinn Raudi leingst og liest þá kominn firi botn Eyreks fiardar. Þar er stiarna er hafhverf heitir ä austann verdu landi, þá Spalsund þä drängey. þá Sǫlvadalur hann er bygdur austast. Þä Töfafiǫrdr þä melrackanes. þá Heriulfs fiardar kirkia, þä Helliss ey. Og helliss eyiar fiǫrdr. þä ketils figrdr, tvær kirkiur, þä hrakbiarnar ey Lund-ey, Syllenda af Eyreksfirdi, þá Älptafiǫrdr Siglufiǫrdr, kírkia, Hrafnsfiǫrdr. þä geingr Sliettuf. af Hafursfirdi, Hornafiǫrdr, öfundinn fiǫrdr. þar er Byskups stöll (þá verdr hann ad vera ï botni Eyreksfiardar) þä Eyreks fiardar kirkia, af honum geingr austkars-fiǫrdr kirkia, Hafgrimsfiǫrdr. Hvalseyiar fiǫrdr. H—f. H—f. H—f. ür Dyrnesi þá ïsafiǫrdr, þar af geingur Ütibliks f. þä Stranda f. þä eru Midfirder næst bygder(3). þä heitir eirn(4) kollu. f. annar dyra. f. þä þorvalldzfiǫrdr. Steinsfiǫrdr. Bergþörs f. þä er vi daga rödr vi. monnum til vestre bygdar sexærïngi (þä telr þar upp firdi) þä er ür hinni vestre bygd til lysu fiardar vi daga rödr, þadann sex daga rödr til Karlbüda, þä iij. dag[a](5) rödr til Biarneyiar xij daga rödr umhverfiss — ey Eisunes ædanes firir nordann, Svo er talid ad clxxxx bygda sie ï Eystre bygd. xc ï vestre.

Arngríms Fjordfortegnelse.

a) efter AM. 773a(6).

Tófafjörðr
Melrakkanes promont.
Herjulfsfjörðr kyrk.
Hellisey lnsula
Helliseyjarfjörðr
Ketilsfjörðr 2 kyrk
Hrakbjarnarey } insulæ
Lundey } insulæ
Álftafjörðr
Siglufjörðr kyrk
Rafnsfjörðr
Hafafjörðr
Edre(!)kollufjörðr
Dýrafjörðr
Þorvaldsfjörðr

Hornafjörðr
Ófundinn fjörðr kyrk.
Einarsfjörðr kyrk.
Austkarsfjörðr kyrk.
Hafgrímsfjörðr
Hvalseyjarfjörðr kyrk.
Norðfjörðr
Eiríksfjörðr 3 kyrkiur
Ísafjörðr
Makleiksfjörðr
Brandafjörðr
Miðfjörðr
Austkongsfjörðr
Steinsfjörðr
Bergþórsfjörðr

I Vesterbygden siges følgende Fjorde at have været (udeladte hos Björn):

Lýsufjörðr kyrk.
Hornafjörðr
Andafjörðr
Svartifjörðr
Agnafjörðr

Ragnafjörðr kyrk
Leirufjörðr
Loðinsfjörðr
Straumsfjörðr
Einarsfjörðr

b) efter 773 c

Tófafjörðr
Melrakkanes
Herjólfsfj. k.
Siglufj. k.
Ófundinfj. k.

Hellisey
Helliseyjarfj.
Ketilsfj. 2 k.
Rafnsfj.
«Ejrar» fj. k.

Hrakbjanlarey
Lundey
Alptatj.
Hafafj.
Austkarsfj. k.

Hornafj.
Hafgrímsfj.

(paa følgende Side fortsættes):

Hvalseyjarfj. k.
Makleiksfj.
Dýrafj.
Bergþórsfj.

Norðfj.
Brandafj.
Þorvaldsfj.

Eireksfj. 3 k.
Miðfirðir
Austkongsfj.

Ísafj.
E kollufj.
Steinsfj.

Vesterbygdens Fjorde:

Lýsufj. k.
Ragnafj. k.

Hornafj.
Leirufj.

Andafj.
Loðinsfj.

Svartifj.
Straumsfj.

Agnatj.
Ejnarsfj.

Til yderligere Belysning af den oprindelige Rækkefølge hidsættes Listen ifølge Th. Torfæus' Gronlandia:
     Lofnfj. (!), Melrakkanes, Herjólfsfj., Hellisey, Helliseyjarfj., Ketilsfj., Hrakbjarnarey, Lundey, Alptafj., Siglufj., Einarsfj., Austkersfj., (i den danske Oversættelse -kars-), Hafgrímsfj., Hvalseyjarfj., Norðfj., Eireksfj., Ísafj., Makrilsfj., Brandafj., Miðfj., Ekrukollufj., Dýrafj., Þorvaldsfj., Austbungsfj., Steinsfj., Bergþórsfj.
     Vesterbygdens Fjorde: Lýsufj., Ragnafj., Hornafj., Leirufj., Andafj., Loðinsfj., Svartifj., Straumsfj., Agnafj., Einarsfj.
     Denne Rækkefølge er aabenbart opstaaet ved den Misforstaaelse at en Ordning som den under b) anførte skulde læses kolumnevis for i to Linjer som Fortsættelse af hinanden.

Med Hensyn til Kirkefortegnelserne skal kun anføres under Henvisning til, hvad der i det foregaaende er bemærket om Arngríms Liste(7) —, at i Vesterbygden nævnes følgende
     Kirker: Sandnes í Lýsufirði, Hop í Agnafirði, Ánavík í Ragnafirði, [Andafjörðr eller] Straumsnes í Straumsfirði.
     Endelig anføres Th. Thorlacius' Fortegnlelse efter AM. 772b in extenso, ikke fordi den i og for sig indeholder noget særdeles mærkeligt. Den falder omtrent sammen med Arngríms og lyder saaledes:
     Paroecias 12. nominatim hic recensent antiqvitates. 1. Heriolfsnes ad sinum Heriolfsfiord. 2m Vatsdal. et 3m Vik in sinu Kietilsfiord. 4m Vogar in Siglnfiord. 5m Hofdi in Austkarsfiord. 6m Gardar et 7m Hardsteinaberg in Einarsfiord. 8m in Hvalseyarfiord, et 9m in Isafiord, comununia cum sinibus istis nomina habentes. 10m Brattahlijd, et 11m Sölarfioll in Eiriksfiord. 12m Gardanes in Midfiordum. Occidentalis Gronlandia villas habet 110. Paroecias 4. nempe Saudanes ad sinum lysufiord. 2. Hop in Agnafiord. Anavik in Ragnafiord. 4. Straumsnes in Straumsfiord.

Fodnoter:

( efter fodnoten fører tilbake til teksten)

1. Dette Ord er forskrevet og rettet med en anden Haand.
  2. Efter Björn Jónssons egenhændige Haandskrift i AM. 115, 8°.
  3. Saaledes har Björn først skrevet; det er senere rettet til bygdum.
  4. Saaledes rettet af Björn selv.
  5. a mangler i Hdskr.
  6. Her og i det følgende er Haandskrifternes Retskrivning normaliseret. I 773b (Ásgeirs Afskrift) er Listen urigtig, idet Ásgeir aabenbart har læst Originalen, ikke kolumnevis, men linjevis.
  7. Hans Liste lyder i øvrigt saaledes: 1. Herjulfsnes ad sinum Herjulfsfiord. 2. Vatnsdalur in sinu Ketelsfiørd. 3. Wijk in eodem sinu. 4. Vogumin Siglufiørd. 5. Høfde in Austfiørd. 6. Gardar in Einarsfiørd. 7. Hardsteinaberg. 8. Brattahlijd in Eyreksfiørd. 9. Sölarfiøll. 11. Hvalseyarfiørdur. 11. Gardanes in Midfiørdum. 12. Isafiørdur.