Lindorme, der er set

E. Lindorme og småkryb

1. Lindorme, der er set

1. Lindorme er komne af, at en af de små orme, som kan være i hasselnødder, er gåede helt igjennem et menneske. Så borer den sig ned og ligger nogle år i jorden, indtil den bliver til lindorm.

Jvf. navnene: hæslinger, hæsselorme. D. Johansen.

2. Her nede lidt norden og østen for Torstedlund er en lavning, de kalder Sörvad. Der kommer Lavst Gammelholm gående en dag, og da ser han den forfærdeligste lindorm foran sig på vejen; der var et dige ved hver sin side af den vej, og ormen kunde nå fra det ene dige til det andet, Nu havde han hørt, at der var spået af, at der skulde komme en lindorm op i Ersted wælder — det er inde i skoven ved det, de kalder Ersted kjaar, men det hører ikke til Ersted nu, for da jægermesteren solgte gårdene, da tog han engene fri — og da Lavst nu ser ormen, så går han tilbage igjen og fortæller det, og så kom birkedommeren, Knud Teil hed han, og hans skrivere derop med deres bøsser og vilde have dræbt den her orm, for de troede jo, den var der, siden det var sådan en mand som Lavst Gammelholm, der havde sagt det, — men væk var den.

Jens Kristensen, Ersted.

3. Der har været en lindorm i Skrødstrup skov, og der er flere, der har set den. En pige vilde gå til Mariager til doktor, og da hun så kom midt i skoven, da ser hun en lindorm, der var så lang, at den kunde nå over hele vejen. Så blev hun så ræd, at hun rendte om og fik en mand, der hed Tykhow til at følge med sig, det var en mand, der var skoven bevandret. Han havde også set den en gang. Men da de nu kom tilbage, var den gået over i Kjellerup-skoven. Den kom nord fra og gik sønder på.

Dalbynedre.

4. Min broder så en dag, vi var ved at kjøre skudtørv hjem, en slange lige så tyk som en lasmerstang og helt kulsort. Den lå på nogle hvineagre, og da han kom nærere til den, rejste den sig med hovedet en tre kvarter fra jorden og kikkede efter ham. Den var så tyk, som hans arm. Han blev nu ræd og rendte ned over Dybdal, og da han kom over på den anden side af dalen, kunde han endnu se, den lå på det samme sted.

Lars Nielsen, Vinkel.

5. En gammel mand, Rasmus Krænsen, traf en dag en kridhvid slange henne ved Rindsholm i skoven. Han hødede ad den med sin kjæp, og så sprang den op i et klejnt træ og snurrede sig nogle gange om det og slog ud efter ham. Han blev bange og rendte, alt hvad han kunde, for at komme fra den.

6. Der var en stor lindorm i Rindsholm skov. Den sad oppe i et træ, da nogle kom der igjennem, og de blev bange for den og løb deres vej.

Rasmus Nielsen m. fl., Vinkel.

7. Her på øen (Møen) findes så mange slags orme og sådanne, at der næsten intet steds i riget findes enten flere eller sjældnere. Der kryber herfra ikke blot snoge og små slanger, men også store. Jeg har selv for to år siden set en grå eller askefarvet, to alen lang, med en stor manke. Og sidste forår så bønderne i Hune sø et slangehoved eller hovedskal af en mægtig størrelse med en vedhængende manke, der var næsten større end en hestemanke. I det tornekrat, som hører til Frenderupgård skal endnu to færdes, som er af den mest usædvanlige størrelse. Og for nogle år siden dræbte adelsmanden Peder Basses skytte én, som var tolv alen lang.