Lindorme i bakker 2

E. Lindorme og småkryb

2. Lindorme i bakker

8. En klog kone ovre på Tyland var synsk. Da hun kjørte forbi en bakke, kunde hun se, at der var en lindorm inde i den. Hun vendte siden til, for hun vilde ikke se den. Det var ovre i Store-Ty, sådan kaldes landet fra Tyholm ind til Tisted.

Lem.

9. Ved Dame er der to höje, som ligger på én mands ejendom. I de höje har der en gang været en lindorm, og den har en præst, som hed Anker Bork været i lag med. Denne her Anker Bork har min bedstefader tjent for karl hos. Folk der i Dame vidste ikke, hvad det var, der boede i höjen, men de kunde se, at det havde fast bo i denne og havde sin gang over i den anden, for der var lige som en gangsti mellem dem, som der aldrig voksede et strå på. Til sidst kunde de aldrig have et stykke kreatur til at gå i den mark, hvor höjen var, og så sendte de bud over til Anker Bork og bad ham om at komme og hjælpe dem. De siger, at han kunde mane ned. Han sagde også ja til, at han vilde hjælpe dem, og så en nat gik han ud til höjen, og der var et par mænd med ham. De turde lige godt ikke gå med helt derhen, men blev stående et stykke derfra. Præsten gav sig så i lag med lindormen, men den var for stærk; præsten kunde ikke magte ham, og til sidst måtte han flygte til den nærmeste gård. Men efter den tid, da præsten havde været i lag med lindormen, så kunde de somme tider få ham at se, for så gik han fra den ene höj til den anden, når han fik det i sinde.

Møen. Hans Peder Hansen.

10. Manden i Nörbjærge i Gjötrup turde ikke bo i gården, for han troede, at der var en lindorm i det bjærg, som ligger tæt ved, og den vilde bryde ud.

Lars Kristian Madsen, Rönneliden.

11. I Nörbjærg bjærg i Gjötrup var en lindorm. Der var et limstensbrud i den bakke, og til en bestemt tid skulde den netop komme der ud af. Alt det, den så, og alt det, den kunde nå, det døde. Den var så lang, at den kunde nå syv gange omkring kirken.

Lærer Kristensens kone i Væsløs.

12. Som dreng hørte jeg, at der var en lindorm i Nörbjærge i Gjötrup, og det kunde vare tre hundrede år, inden den kunde æde sig ud. Men det var også et stort bjærg.

Jens Kristian Smed, Tranum.

13. Der var en lindorm i Gjötrup i Nörbjærge bjærg. De skulde have hørt den en gang, de tog sten der. For der har de også savet sten og taget lim til kalk.

K. Kjeldsen, Ullerup.

14. I Kirkebjærg i Tisted har der været en lindorm, men den blev hugget i stykker, da manden gravede ned i bjærget.

15. Der var en lindorm i Lundbjærg. De opfødte en tyr i tolv år . . . . .

16. På Gammelvrå var der en gang en skytte, som skød lindormen ved Sandalsbjærg, da den lå og sov.