Maríu jartegnir - Fra konv i Kirkivbæ

(Fra konv i Kirkivbæ)

A

At hofvtstað þeim er j Kirkivbæ heitir hefvir fengit heilsvbot kona sv er Þyriðr het. Hvn þottiz vera oravst ok þotti henne hafva kviknat eðli sitt fyrir iolaiavstv, hvn var ok sva digr, at þær einar konvr verða iafndigrar, er með fleirvm bavrnvm erv en einv. Hvn hafði allan vetr einkar heilsulavs verit ok haftt sottar aminningar, þær er til greiða væri miok optt, ok hafði hvn þꜳ eigi or reckiv risit. Skirdags aptan var henna enn sva þvngtt, sem þꜳ er þyngzt var. Þat bar saman, at þꜳ var Mariv messa favstvdaginn langa, er þessi atbvrðr varð, ok um nottina þꜳ er menn forv til savngs, þottizt hvn eigi v́ttfær, ok var fengin kona til at vera hia henni. Sofnaði hvn ecki fyrr en inn var komit fra savng ok liosit var slavkt. Þꜳ ván braðara þotti henne lios bera i reckivgolfvit, ok þotti henne Maria drottning með liosinv ok ilm dyrðligvm, er hvn kendi, ok þꜳ sa hvn ok Gvðmvnd byskvp þar vera. Þꜳ þotti henne frv sancta Maria til orða taka: „Þickizt þv þvngliga mega?“ Hvn iataði þvi Þvrið. „Villtv nv eiga kavp við mik, sagði en sæla drottning, at ek gefva þer heilsv, en þv endir vel þat er ek byð þer?“ „Fegin,“ sagði hvn. „Þat er fasta þvattdaga alla ok syngia þriðivng psalltara hvernn þeira, meðan þv lifvir, ok fasta ok fyrir Mariv messvr allar ok sex dægr fyrir hina fyrri Mariv messv ok lifva skirliga fra þessv vpp.“ Hvn iataði þvi bliðliga. „Þv Gvðmvndr byskvp! tak þv nv vndir herðar henne.“ En henne þotti drottningin strykva ofvan vm kviðinn ser ok þotti ser sartt við verða. Hvn þottiz þat sia, at barnn kom fra henne ok sveipað i lindvki. En frv sancta Maria syndiz henne vera i hvitv klæði ok b(i)avrtv ok ravðan mavttvl ecki siðan a herðvm. Ok þꜳ mællti drottningin: „Nv man ek hafva mey mina með mer. Enn þv seg kirkivpresti yðrvm þenna atbvrð.“ Þꜳ hvrfv þav henne at syn, en engi merki sꜳ ꜳ klæðvm hennar. Hvn vaknaði alheil ok for þegar at segia presti með fagnaði, ok þotti sva mikils vm vertt, at varla matti hvn i fyrstvnni orði vpp koma, hvn var þꜳ ok mio ok fra ꜳ fotvm sem heill maðr. Hattaði hvn ser sva þav dægr, er þꜳ vorv eptir favstvnnar, sem þeir menn er vel vorv heilir.

Sia hin sama miskvnnar moðir frv sancta Maria arne oss eilifrar hialpar af almatkvm syni sinvm Jesv Cristo, þeim er lifvir ok rikir einn gvð vm alldir allda.