Mulden fra biskop Torlaks grav

Den hellige biskop Torlaks jærtegnsbog

Tekstgrundlaget for denne oversættelse er Hið íslenska bókmenntafélag: Biskupa sögur, København, 1858

Folk var i færd med at beklæde en kirke ved en gård med vægtæpper. Da man hængte tæpper op i koret, samlede en mand en tørklædebylt op fra gulvet nær alteret og holdt den op til sin næse. Han sagde derpå til præsten, som stod ved siden af ham: »Hvorfor tager I ikke bedre vare på den kostbare røgelse, som er her i?« Præsten sagde: »Lad mig se det.« Han rakte ham tørklædet. Præsten sagde: »Dette er ikke røgelse, men det er til gengæld noget, som er endnu bedre og endnu mere kostbart: Dette er muld fra den salige biskop Torlaks grav, som jeg i sommer tog med fra Skålholt, da hans hellige levninger blev taget op.«[1] De bandt derpå tørklædet op, og dér så man mulden, som præsten havde sagt, og tørklædet var faldet ned fra alteret, hvor mulden hidtil havde ligget. Det så ikke ud som muld, men havde snarere den røde farve, der bruges til bogskrift, men det duftede som røgelse, og man kunne fornemme det i hele kirkerummet.

Note:

1. Opgravningen af biskop Torlaks levninger fandt sted 20. juli 1198.