Nordisk gudelære med uddrag af Eddaerne (Edwin Jessen)

Edwin Jessen

Edwin Jessen
Nordisk gudelære
med uddrag af Eddaerne

Om bogen

Nordisk gudelære med uddrag af Eddaerne giver først en kortfattet og overskuelig gennemgang af de vigtigste begreber i den nordiske mytologi og lidt om kildeteksterne. Dernæst følger Jessens oversættelse af en række centrale fortællinger fra Snorres Edda og i bogens sidste del bringes en ny oversættelse af tolv af Den ældre Eddas gudesange.

Fra bogen

"42. Jætner, Jætter, Rimturser, Riser, Bjærgtrolde er forskellige Navne på vilde, uhyre Væsner, der almindelig tænkes boende i en Verden for sig, Jættehjem, et vildt Bjærgland. Uagtet deres Voldsomhed og Fjendskab mod Æserne er Jætterne ingenlunde onde Væsner. Onskabsfulde, feje, foragtelige skildres de ikke. De er langt uskyldigere end Æserne, tit lystige, godmodige, endog »barneglade«. I Åndsevner står de under Æserne, og kaldes dog tit vise, særlig 'hundvise'. Jættekvinder er tit vilde Uhyrer, Gyger, men somtid dejlige, og forsmås ikke af Æserne. Jætterne bor dels i Huler, dels i Huse, store Haller, som den i Udgård (der måske er et Hjem for sig, skilt fra Jættehjem?). I Udgård bor Udgårde-Loke. — I Heltesagn omtales somtid Jætter og Jættekvinder, som de to Jættinder, Fenja og Menja, der malede Guld til Kong Frode."

Om forfatteren

Carl Arnold Edwin Jessen (1833-1921) var dansk sprogforsker. Oprindeligt studerede han nordisk og tysk sprog, men gennem sproghistorien fattede han interesse for etnografiske og andre historiske studier. I 1862 disputerede han for doktorgraden med afhandlingen »Undersøgelser til Nordens Oldhistorie«, hvor han bl.a. diskuterede sagalitteraturens historicitet.

Bestil bogen her

Titel: Nordisk gudelære med uddrag af Eddaerne
Forfatter: Carl Arnold Edwin Jessen
ISBN: 9788743054429
Sidetal: 156
Sprog: dansk
Pris: Kr. 129,-
Først udgivet: Gyldendal: 1867
Genudgivet: Heimskringla Reprint 2023

Om Heimskringla Reprint

Heimskringla Reprint er en serie genudgivelser af bøger, som ikke længere er tilgængelige, hovedsageligt norrøne (oldislandske) kildetekster og baggrundsmateriale for disse. Serien udgives som en del af det fællesnordiske projekt Heimskringla – Norrøne Tekster og Kvad, hvis formål er at formidle norrøn litte-ratur. Projektets hjemmeside – www.heimskringla.no – er i dag den største database med norrøne tekster på internettet.